Σάββατο 31 Ιουλίου 2010

Ο ΤΕΚΤΟΝΙΣΜΟΣ ΣΤΑ ΕΠΤΑΝΗΣΑ ΣΗΜΕΡΑ

Είναι γνωστό πως ο Ελευθεροτεκτονισμός ήλθε στην Ελλάδα από τα Επτάνησα. Η ιστορία είναι μεγάλη και ενδιαφέρουσα. Εδώ έχουμε σκοπό να δώσουμε την εικόνα που παρουσιάζει σήμερα η Ελευθεροτεκτονική στα Επτάνησα.

Τα πρωτεία δικαιωματικά φέρει η Κέρκυρα, όχι μόνον εξαιτίας του πλήθους των Στοών οι οποίες εργάζονται εκεί, αλλά κυρίως για την ύπαρξη εκεί της παλαιότερης συνεχούς λειτουργίας Στοάς του ελλαδικού χώρου, του "ΦΟΙΝΙΚΟΣ" Κερκύρας. Ο "ΦΟΙΝΙΞ" ιδρύθηκε το 1818 ως "Στοά του Αγίου Ιωάννου του Φοίνικος". Το 1843 μετονομάστηκε ουσιαστικά σε "ΦΟΙΝΙΞ" υπό την Μεγάλη Ανατολή της Γαλλίας. Το 1931 προσχώρησε στην δύναμη της Μεγάλης Ανατολής της Ελλάδος [μετέπειτα Μεγάλης Στοάς της Ελλάδος] αρχικώς υπό τον αριθμό 94 και αμέσως έπειτα ως Νο 1. Το 2004 κηρύχθηκε άτακτη τεκτονική δύναμη, αφού αποσχίσθηκε από την Μεγάλη Στοά της Ελλάδος, ενώ το 2007 ενετάγη στην δύναμη της Εθνικής Μεγάλης Στοάς της Ελλάδος ως "ΦΟΙΝΙΞ ΚΕΡΚΥΡΑΣ", άνευ αριθμήσεως, αφού πρόκειται για την αρχαιότερη Στοά του ελλαδικού χώρου. Ο "ΦΟΙΝΙΞ ΚΕΡΚΥΡΑΣ" εργάζεται στο ελληνικό τυπικό, διαθέτει ιδιόκτητο κτήριο και τεκτονικό μουσείο.

Το έμβλημα της Στ:."BENEFIZENCA" 53 της ΕΜΣτΕ
Η Εθνική Μεγάλη Στοά διαθέτει επίσης στην Κέρκυρα την Στοά "BENEFIZENCA/ ΑΓΑΘΟΕΡΓΙΑ" υπ' αρ.53, η οποία εργάζεται στο τυπικό της Αμίλλης, την  αγγλόφωνη Στοά "RUDYARD KIPLING" υπ' αριθ. 85, η οποία ιδρύθηκε το 2008 και την ιταλόφωνη "FRATELLI BANDIERA" υπ' αριθ. 86, η οποία επίσης ιδρύθηκε  το 2008. Τέλος το 2010 αφυπνίσθηκε και η Στοά "ΑΡΡΗΤΗ" υπ' αρ.48, η οποία πλέον εργάζεται ως Στοά των Εγκατεστημένων Σεβασμίων Διδασκάλων της Κέρκυρας.


Το έμβλημα της Στ:."ΑΡΡΗΤΗ" υπ'αρ.48 υπό την ΕΜΣτΕ

Η Μεγάλη Στοά της Ελλάδος μετά την απόσχιση του "ΦΟΙΝΙΚΟΣ" από την δύναμή της το 2004, ανασυνέστησε Στοά με την ίδια επωνυμία και αρίθμηση, "ΦΟΙΝΙΞ" υπ'αρ.1. Επίσης υπό την σκέπη της λειτουργούν πλέον άλλες δύο Στοές, η "ΦΙΛΟΓΕΝΕΙΑ" υπ'αρ.147, η οποία ιδρύθηκε το 2005, και η αγγλόφωνη "LORD BYRON" υπ'αρ.150, η οποία ιδρύθηκε το 2007.

Η Κέρκυρα όμως αποτελεί και την έδρα της νεωστί ιδρυθείσας Ηνωμένης Μεγάλης Στοάς της Ελλάδος, η οποία με την σειρά της διαθέτει έξι Στοές υπό την δικαιοδοσία της: την "ΑΡΗΤΗ" υπ'αρ.1, τη "ΝΑΥΣΙΚΑ" υπ'αρ.2, τον "ΠΥΘΑΓΟΡΑ" υπ'αρ.3, τον "ΙΩΑΝΝΗ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑ" υπ'αρ.4, τον "ΜΑΞΙΜΙΛΙΑΝΟ ΛΑΒΡΑΝΟ" υπ'αρ.5 και την "ΓΑΙΑ" υπ'αρ.7.

Ασφαλώς ο λόγος γίνεται μόνο για τις Στοές που εργάζονται στον Συμβολικό Τεκτονισμό, ήτοι στους τρείς πρώτους βαθμούς. Ο κατάλογος ανοίγει κατά πολύ, αν επιλέξουμε να αναφερθούμε στα επιγενόμενα Εργαστήρια της Κέρκυρας, αφού εκτός από τον Σκωτικό Τύπο (Στοές Τελειοποιήσεως, Περιστύλια και Άρειο Πάγο), λειτουργούν και Στοές Μάρκ, Ναυτίλου και Κρυπτικών, καθώς και Περιστύλιο Βασιλικής Αψίδος. Έτσι δεν χωρεί αμφιβολία ότι η Κέρκυρα αποτελεί την ναυαρχίδα του Τεκτονισμού στον χώρο των Επτανήσων.

Η Κεφαλλονιά παρά την μεγάλη της Τεκτονική παράδοση δεν έχει καταφέρει ως τις ημέρες μας να διατηρήσει ακμαία κάποια από τις Στοές της, αν και αρκετοί κάτοικοι του νησιού είναι αδελφοί Στοών της Πάτρας, των Αθηνών ή της Ζακύνθου. Ωστόσο το κενό αυτό αναμένεται σύντομα  να αναπληρωθεί. Στη Λευκάδα, την παλιά Αγία Μαύρα, υπήρχε ως γνωστόν παλαιά Τεκτονική παράδοση, από την οποία απομένει η Σ:.Στ:. "ΕΝΩΣΙΣ ΛΕΥΚΑΔΟΣ" υπ'αρ.16.

Η Ζάκυνθος αποτελεί τον έτερο ισχυρό πυλώνα του Τεκτονισμού στην Επτάνησο. Η δεύτερη αρχαιότερη Στοά συνεχούς λειτουργίας στον ελλαδικό χώρο εργάζεται στην Ζάκυνθο, αν και ανήκει στην Ηνωμένη Μεγάλη Στοά της Αγγλίας, την αρχαιότερη τεκτονική δύναμη του Κόσμου. Πρόκειται για την φημισμένη Στοά "ΑΣΤΗΡ ΑΝΑΤΟΛΗΣ" υπ'αρ.880, η οποία επισήμως ιδρύθηκε και εργάζεται από το 1861. Η Στοά αυτή κάποτε λειτούργησε ως αγγλόφωνη και αργότερα ως ιταλόφωνη, πλέον όμως εργάζεται στην ελληνική, εκτός εξαιρέτων περιστάσεων. Το εντυπωσιακό ιδιόκτητο κτήριό της δεσπόζει στο κέντρο της πόλεως της Ζακύνθου και αποτελεί σημείο αναφοράς για μυημένους και αμύητους.


Ο ναός του "ΑΣΤΕΡΟΣ ΑΝΑΤΟΛΗΣ" υπ'αρ.880 στην Ζάκυνθο.
Επίσης υπό την σκέπη της Μεγάλης Στοάς της Ελλάδος εργάζεται στην Ζάκυνθο η Στοά "ΗΛΙΟΣ" υπ'αρ.99, η οποία ιδρύθηκε το 1934. Στην Ζάκυνθο λειτουργούν επίσης, όπως και στην Κέρκυρα, Στοά Τελειοποιήσεως, Περιστύλιο και Άρειος Πάγος, αλλά και Στοές Μάρκ, Ναυτίλου, Κρυπτικών και Περιστύλιο Βασιλικής Αψίδος.


Παρασκευή 30 Ιουλίου 2010

αδ:. ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΞΑΝΘΟΣ, εκ των ιδρυτών της Φιλικής Εταιρείας και μέλος της ιστορικής Στ:. μας

Ο Εμμανουήλ Ξάνθος (1772-1852) υπήρξε ηγετική μορφή τής Φιλικής Εταιρείας, από τα κυριότερα ιδρυτικά μέλη της και μία από τις περισσότερο δραστήριες προσωπικότητές της.
Μετά τις εγκύκλιες σπουδές του στην Πατμιάδα Ακαδημία της γενέτειράς του, ο Ξάνθος, 20 χρονών περίπου, μετανάστευσε στην Τεργέστη, όπου επιδόθηκε στο εμπόριο. Το 1810 εγκαταστάθηκε στην Οδησσό, κοντά στον μεγαλέμπορο Βασίλειο Ξένο. Μετά από λίγο, περνώντας από τη Λευκάδα, ο Εμμανουήλ Ξάνθος, μυείται στην Στοά "ΕΝΩΣΙΣ ΛΕΥΚΑΔΟΣ".


Στην Οδησσό, το 1814, ίδρυσε μαζί με τους Νικόλαο Σκουφά και Αθανάσιο Τσακάλωφ την Φιλική Εταιρεία της οποίας σκοπός ήταν η απελευθέρωση και η κοινωνική αποκατάσταση της υπόδουλης Ελλάδας. Για την καλύτερη εκπλήρωση του έργου του, τον Δεκέμβριο τού ίδιου έτους ο Ξάνθος εγκαταστάθηκε στην Κωνσταντινούπολη, στο ΜΕΓΑΡΕΥΜΑ, όπου το κατάστημα του έγινε ουσιαστικά η μυστική έδρα της Εταιρείας. Μετά την διεύρυνση του ηγετικού κύκλου τής Εταιρείας με την εισδοχή των Π. Αναγνωστοπούλου (1816), Αθ. Σέκερη (1818) κ.δ., ο Ξάνθος κατείχε στην ιεραρχία την όγδοη θέση.


Κατά την σύσκεψη των Φιλικών στην Κωνσταντινούπολη, το 1818, ανατέθηκε στον Ξάνθο η προεργασία για την αναζήτηση μιας προσωπικότητας άξιας να αναλάβει την αρχηγία.


Για τον σκοπό αυτό διαπεραιώθηκε στη Θεσσαλία με την εντολή να παραλάβει συστατικές επιστολές από τον Άνθιμο Γαζή, μέλος ήδη της Φιλικής Εταιρείας. Ταξίδευσε στη Μόσχα, όπου συναντήθηκε με τους Φιλικούς Αντώνιο Κομιζόπουλο και Ν. Πατσιμάδη, με τους οποίους οργάνωσε σύσκεψη για την προπαρασκευή της Επανάστασης και την κάθοδο του Ιωάννη Βαρβάκη στο Αιγαίο. Τον Ιανουάριο του 1820 επισκέφθηκε στην Πετρούπολη τον Έλληνα υφυπουργό Εξωτερικών της τσαρικής Ρωσίας Ιωάννη Καποδίστρια. Μετά την άρνηση του Καποδίστρια να αναλάβει την αρχηγία τής Φιλικής Εταιρείας, ο Ξάνθος ανέθεσε τελικά την ανώτατη αρχή των Φιλικών στον στρατηγό Αλέξανδρο Υψηλάντη, υπασπιστή τού τσάρου Αλεξάνδρου Α'. Μαζί με τον Υψηλάντη ίδρυσε την «Εθνική Κάσσα» (Ταμείο), για την οικονομική ενίσχυση του προετοιμαζόμενου Αγώνα.


Μετά την αποτυχία του υπό τον Υψηλάντη κινήματος στη Μολδοβλαχία (Φεβρουάριος 1821 ), ο Ξάνθος ταξίδευσε στα κέντρα των ελληνικών παροικιών, αναλαμβάνοντας την προσπάθεια για εξασφάλιση οικονομικής ενίσχυσης του Αγώνα, που είχε ήδη αρχίσει στην Ελλάδα. Τον Ιούνιο του 1823 διαπεραιώθηκε μαζί με τον Τσακάλωφ από την Τεργέστη στην επαναστατημένη Πελοπόννησο. Διέμεινε για ένα μικρό διάστημα στην Τρίπολη, κοντά στον Δημήτριο Υψηλάντη, ο οποίος τον έπεισε να αναχωρήσει στο Μόχατς της Ουγγαρίας, για να διοργανώσει την απόδραση τού κρατούμενου στις εκεί φυλακές Αλεξάνδρου Υψηλάντη. Ο τελευταίος όμως αρνήθηκε να ενδώσει στο σχέδιο τής απόδρασης και ο Ξάνθος επέστρεψε στην Πελοπόννησο και πήρε μέρος στην Επανάσταση.


Γύρω στο 1827, λίγο πριν από την αναμενόμενη άφιξη του Καποδίστρια, ο Ξάνθος αναχώρησε στο Βουκουρέστι, όπου αποσύρθηκε και ιδιώτευσε. Έμεινε σε τέτοιον βαθμό λησμονημένος, ώστε να πιστεύεται ότι είχε πεθάνει. Αυτό πίστευε και ο Αναγνωστόπουλος, όταν, το 1834, δημοσίευσε στον Αιώνα του Ιωάννη Φιλήμονα λίβελο εναντίον του Ξάνθου, κατηγορώντας τον ότι είχε διασκορπίσει αλόγιστα τα χρήματα τής «Εθνικής Κάσσας». Για να διαψεύσει την κατηγορία, ο Ξάνθος εγκαταστάθηκε το 1837 στην Αθήνα. Εκεί του απονεμήθηκε ο Χρυσός Σταυρός του Σωτήρος και ένα επίδομα, το οποίο όμως, τελικά, ποτέ δεν έλαβε. Όταν το 1845 το τυπογραφείο Α. Γκαρμπολά εξέδωσε τα Απομνημονεύματα περί της Φιλικής Εταιρείας του Ξάνθου, ο Φιλήμωνας αναγκάστηκε να ανασκευάσει τις εναντίον του κατηγορίες.


Και στην Αθήνα, όμως, ο πρωτεργάτης τής Φιλικής Εταιρείας Εμμανουήλ Ξάνθος έζησε παραγκωνισμένος και πάμπτωχος διαμένοντας σε μιαν άθλια καλύβα στην οδό Νικοδήμου αριθ. 27. Βυθισμένος σε έσχατη δυστυχία, πέθανε στις 28 Νοεμβρίου 1852, ύστερα από πτώση του από την πίσω σκάλα της Βουλής, όπου είχε παρακολουθήσει συνεδρίαση. Στην κηδεία του, του αποδόθηκαν τιμές στρατηγού.


Πηγή: http://www.megarevma.net/Filikoi.htm

Ο ΤΕΚΤΟΝΙΚΟΣ ΝΑΟΣ

Ο Τεκτονικός Ναός είναι το κέντρο της Στοάς. Ο χώρος των συνεδριάσεων. Ονομάζεται Ναός, όχι διότι εκεί κατοικεί ο Θεός (ο Τεκτονισμός δεν είναι θρησκεία), αλλά διότι προσομοιάζει και παραπέμπει στον Ναό του Σολομώντος.  Η διακόσμησή του είναι όμοια σε κάθε περίπτωση, μολονότι άλλοτε είναι μεγαλειώδης και άλλοτε στοιχειώδης. Σε κάθε Ναό υπάρχουν τρεις έδρες, οι οποίες φιλοξενούν τον Σεβάσμιο και τους δύο Επόπτες της Στοάς. Υπάρχουν έδρανα για όλα τα μέλη και τους επισκέπτες. Υπάρχει ένα αββακωτό δάπεδο άσπρων και μαύρων τετραγώνων το οποίο συμβολίζει την αρμονία που προκύπτει από τον συνδυασμό των πραγμάτων, των φύσεων, των δυνάμεων. Δύο στήλες βρίσκονται στην είσοδο του Ναού για να θυμίζουν τις αντίστοιχες στήλες του προνάου του Ναού του Σολομώντος, αλλά και για να συμβολίζουν το αρσενικό και το θηλυκό. Στο κέντρο της οροφής του Ναού κρέμαται το γράμμα G, σύμβολο του Μεγάλου Γεωμέτρου του Σύμπαντος, δηλαδή του Θεού, ο οποίος είναι το Κέντρον του Κόσμου, αλλά και της δικής μας ύπαρξης. Μπροστά από τον Σεβάσμιο και πάνω σε μια τιμητική τράπεζα - βωμό είναι τοποθετημένη η Βίβλος του Ιερού Νόμου. Ο αποκεκαλυμμένος Λόγος του Θεού. Συμβολίζει την Θεία Αλήθεια και το Θέλημα του Κυρίου, όπως εκφράζεται μέσα από το Νόμο Του. Πέριξ του βωμού είναι τοποθετημένοι τρεις κίονες, ο κάθε ένας στον αντίστοιχο αρχαιοελληνικό αρχιτεκτονικό ρυθμό (δωρικό, ιωνικό, κορινθιακό) συμβολίζοντας την ισχύ, τη σοφία και το κάλος, αρετές αρχαίες και πανανθρώπινες στις οποίες ο Τέκτων πρέπει να ανταποκρίνεται συνεχώς. Τέλος πίσω και δεξιά από την έδρα του Σεβασμίου είναι τοποθετημένη πάντοτε η ελληνική μας Σημαία, για λόγους τιμής προς την Πατρίδα στην οποία οφείλουμε την ύπαρξη και την ευημερία μας.    

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΕΚΤΟΝΕΣ ΛΕΥΚΑΔΑΣ

Το ιστολόγιο αυτό θα ενημερώνει τους αδελφούς Τέκτονες και γενικά όλους τους ενδιαφερόμενους για τεκτονικά ζητήματα στη χώρα μας, αλλά και για την ιστορική Στ:. μας "ΕΝΩΣΙΣ" Λευκάδος υπ'αρ.16. Εδώ θα δημοσιεύονται άρθρα, ειδήσεις, γνώμες, ενώ θα είναι και δυνατή η επικοινωνία με όποιον επιδεικνύει ενδιαφέρον για την Ελευθεροτεκτονική στο νησί μας και ευρύτερα. Ο σχολιασμός των άρθρων είναι ελεύθερος. Όμως σχόλια απρεπή θα διαγράφονται αμέσως όπως είναι φυσικό. Καλή πλοήγηση!