Σάββατο 31 Ιουλίου 2010

Ο ΤΕΚΤΟΝΙΣΜΟΣ ΣΤΑ ΕΠΤΑΝΗΣΑ ΣΗΜΕΡΑ

Είναι γνωστό πως ο Ελευθεροτεκτονισμός ήλθε στην Ελλάδα από τα Επτάνησα. Η ιστορία είναι μεγάλη και ενδιαφέρουσα. Εδώ έχουμε σκοπό να δώσουμε την εικόνα που παρουσιάζει σήμερα η Ελευθεροτεκτονική στα Επτάνησα.

Τα πρωτεία δικαιωματικά φέρει η Κέρκυρα, όχι μόνον εξαιτίας του πλήθους των Στοών οι οποίες εργάζονται εκεί, αλλά κυρίως για την ύπαρξη εκεί της παλαιότερης συνεχούς λειτουργίας Στοάς του ελλαδικού χώρου, του "ΦΟΙΝΙΚΟΣ" Κερκύρας. Ο "ΦΟΙΝΙΞ" ιδρύθηκε το 1818 ως "Στοά του Αγίου Ιωάννου του Φοίνικος". Το 1843 μετονομάστηκε ουσιαστικά σε "ΦΟΙΝΙΞ" υπό την Μεγάλη Ανατολή της Γαλλίας. Το 1931 προσχώρησε στην δύναμη της Μεγάλης Ανατολής της Ελλάδος [μετέπειτα Μεγάλης Στοάς της Ελλάδος] αρχικώς υπό τον αριθμό 94 και αμέσως έπειτα ως Νο 1. Το 2004 κηρύχθηκε άτακτη τεκτονική δύναμη, αφού αποσχίσθηκε από την Μεγάλη Στοά της Ελλάδος, ενώ το 2007 ενετάγη στην δύναμη της Εθνικής Μεγάλης Στοάς της Ελλάδος ως "ΦΟΙΝΙΞ ΚΕΡΚΥΡΑΣ", άνευ αριθμήσεως, αφού πρόκειται για την αρχαιότερη Στοά του ελλαδικού χώρου. Ο "ΦΟΙΝΙΞ ΚΕΡΚΥΡΑΣ" εργάζεται στο ελληνικό τυπικό, διαθέτει ιδιόκτητο κτήριο και τεκτονικό μουσείο.

Το έμβλημα της Στ:."BENEFIZENCA" 53 της ΕΜΣτΕ
Η Εθνική Μεγάλη Στοά διαθέτει επίσης στην Κέρκυρα την Στοά "BENEFIZENCA/ ΑΓΑΘΟΕΡΓΙΑ" υπ' αρ.53, η οποία εργάζεται στο τυπικό της Αμίλλης, την  αγγλόφωνη Στοά "RUDYARD KIPLING" υπ' αριθ. 85, η οποία ιδρύθηκε το 2008 και την ιταλόφωνη "FRATELLI BANDIERA" υπ' αριθ. 86, η οποία επίσης ιδρύθηκε  το 2008. Τέλος το 2010 αφυπνίσθηκε και η Στοά "ΑΡΡΗΤΗ" υπ' αρ.48, η οποία πλέον εργάζεται ως Στοά των Εγκατεστημένων Σεβασμίων Διδασκάλων της Κέρκυρας.


Το έμβλημα της Στ:."ΑΡΡΗΤΗ" υπ'αρ.48 υπό την ΕΜΣτΕ

Η Μεγάλη Στοά της Ελλάδος μετά την απόσχιση του "ΦΟΙΝΙΚΟΣ" από την δύναμή της το 2004, ανασυνέστησε Στοά με την ίδια επωνυμία και αρίθμηση, "ΦΟΙΝΙΞ" υπ'αρ.1. Επίσης υπό την σκέπη της λειτουργούν πλέον άλλες δύο Στοές, η "ΦΙΛΟΓΕΝΕΙΑ" υπ'αρ.147, η οποία ιδρύθηκε το 2005, και η αγγλόφωνη "LORD BYRON" υπ'αρ.150, η οποία ιδρύθηκε το 2007.

Η Κέρκυρα όμως αποτελεί και την έδρα της νεωστί ιδρυθείσας Ηνωμένης Μεγάλης Στοάς της Ελλάδος, η οποία με την σειρά της διαθέτει έξι Στοές υπό την δικαιοδοσία της: την "ΑΡΗΤΗ" υπ'αρ.1, τη "ΝΑΥΣΙΚΑ" υπ'αρ.2, τον "ΠΥΘΑΓΟΡΑ" υπ'αρ.3, τον "ΙΩΑΝΝΗ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑ" υπ'αρ.4, τον "ΜΑΞΙΜΙΛΙΑΝΟ ΛΑΒΡΑΝΟ" υπ'αρ.5 και την "ΓΑΙΑ" υπ'αρ.7.

Ασφαλώς ο λόγος γίνεται μόνο για τις Στοές που εργάζονται στον Συμβολικό Τεκτονισμό, ήτοι στους τρείς πρώτους βαθμούς. Ο κατάλογος ανοίγει κατά πολύ, αν επιλέξουμε να αναφερθούμε στα επιγενόμενα Εργαστήρια της Κέρκυρας, αφού εκτός από τον Σκωτικό Τύπο (Στοές Τελειοποιήσεως, Περιστύλια και Άρειο Πάγο), λειτουργούν και Στοές Μάρκ, Ναυτίλου και Κρυπτικών, καθώς και Περιστύλιο Βασιλικής Αψίδος. Έτσι δεν χωρεί αμφιβολία ότι η Κέρκυρα αποτελεί την ναυαρχίδα του Τεκτονισμού στον χώρο των Επτανήσων.

Η Κεφαλλονιά παρά την μεγάλη της Τεκτονική παράδοση δεν έχει καταφέρει ως τις ημέρες μας να διατηρήσει ακμαία κάποια από τις Στοές της, αν και αρκετοί κάτοικοι του νησιού είναι αδελφοί Στοών της Πάτρας, των Αθηνών ή της Ζακύνθου. Ωστόσο το κενό αυτό αναμένεται σύντομα  να αναπληρωθεί. Στη Λευκάδα, την παλιά Αγία Μαύρα, υπήρχε ως γνωστόν παλαιά Τεκτονική παράδοση, από την οποία απομένει η Σ:.Στ:. "ΕΝΩΣΙΣ ΛΕΥΚΑΔΟΣ" υπ'αρ.16.

Η Ζάκυνθος αποτελεί τον έτερο ισχυρό πυλώνα του Τεκτονισμού στην Επτάνησο. Η δεύτερη αρχαιότερη Στοά συνεχούς λειτουργίας στον ελλαδικό χώρο εργάζεται στην Ζάκυνθο, αν και ανήκει στην Ηνωμένη Μεγάλη Στοά της Αγγλίας, την αρχαιότερη τεκτονική δύναμη του Κόσμου. Πρόκειται για την φημισμένη Στοά "ΑΣΤΗΡ ΑΝΑΤΟΛΗΣ" υπ'αρ.880, η οποία επισήμως ιδρύθηκε και εργάζεται από το 1861. Η Στοά αυτή κάποτε λειτούργησε ως αγγλόφωνη και αργότερα ως ιταλόφωνη, πλέον όμως εργάζεται στην ελληνική, εκτός εξαιρέτων περιστάσεων. Το εντυπωσιακό ιδιόκτητο κτήριό της δεσπόζει στο κέντρο της πόλεως της Ζακύνθου και αποτελεί σημείο αναφοράς για μυημένους και αμύητους.


Ο ναός του "ΑΣΤΕΡΟΣ ΑΝΑΤΟΛΗΣ" υπ'αρ.880 στην Ζάκυνθο.
Επίσης υπό την σκέπη της Μεγάλης Στοάς της Ελλάδος εργάζεται στην Ζάκυνθο η Στοά "ΗΛΙΟΣ" υπ'αρ.99, η οποία ιδρύθηκε το 1934. Στην Ζάκυνθο λειτουργούν επίσης, όπως και στην Κέρκυρα, Στοά Τελειοποιήσεως, Περιστύλιο και Άρειος Πάγος, αλλά και Στοές Μάρκ, Ναυτίλου, Κρυπτικών και Περιστύλιο Βασιλικής Αψίδος.


2 σχόλια:

Σ:.Στ:. "ΕΝΩΣΙΣ" ΛΕΥΚΑΔΟΣ είπε...

Πάσα βοήθεια σε αυτή την προσπάθειά μας γίνεται ευχαρίστως δεκτή.
Το mail μας είναι: tektoneslefkadas@gmail.com

GREEK MASON είπε...

Ενα εξαιρετικό άρθρο για την ιστορία του Ε.Τ. στα πανέμορφα Επτάνησα. Συγχαρητήρια για την αξαίρετη δουλειά που κάνετε συλλογικά μέσα από αυτό το blog. Μακάρι η πρωτοβουλία σας να βρει μιμητές σε όλη την Ελλάδα. Το χρειαζόμαστε.